Czas czytania:9 Minuty, 35 Sekundy

Kiedy przyrządzasz pizzę po raz pierwszy, chcesz żeby wyszła jak najlepiej.  Zależy Ci na tym, aby danie było smaczne. Ewentualnie, przypadło do gustu gościom, rodzinie czy przyjaciołom.

I jakbyś się nie starał będziesz chciał upiec placek, który przypomniał będzie neapolitański pierwowzór. Wydaje się, że w domowych warunkach jest to niemożliwe. Aby stworzyć kulinarne arcydzieło, jakim jest pizza, potrzebujemy odpowiednich składników, odpowiednich akcesoriów i wiedzy. Ale przede wszystkim, specjalnego akcesorium jakim jest kamień do pizzy. Najlepiej granitowy, który gwarantuje wysoką temperaturę początkową wypieku

Czym jest kamień do pizzy

To przede wszystkim idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą osiągnąć mistrzowski poziom w wypieku prawdziwej, włoskiej pizzy. Kamień do pizzy to zazwyczaj duża, płaska płyta przeznaczona do pieczenia. Najczęściej wykonuje się go z granitu. Ten materiał łączy w sobie wszystkie potrzebne do pieczenia pizzy cechy. Oprócz wypieku tych fenomelancyh pszennych placków, kamień taki nada się idealnie do wypieku chleba, bułek, ciasta czy ciasteczek. Jeśli używasz np. kamienia granitowego, upieczesz również mięso i warzywa.

Pizza – dlaczego kamień wygrywa z blachą

Pewnie nie raz spotkałeś się z przypaloną pizzą. Nic smacznego. Zwęglony spód wygląda nieapetycznie i nieestetycznie. Mimo, że osiąga on dość specyficzną chrupkość, smakuje jak… no właśnie, nie smakuje.

Piekąc pizzę na kamieniu, możesz raz na zawsze o tym zapomnieć. Blacha, w przeciwieństwie do kamienia, nie oddaje równomiernie ciepła do całej pizzy. Ponadto, nie pochłania wilgoci z ciasta. Dzięki zastosowaniu kamienia do pizzy masz pewność, że uzyskasz przyjemnie chrupiący spód połączony z pulchnym wnętrzem ciasta na pizzę.

Jeśli odpowiednio rozgrzejesz kamień w piekarniku i za pomocą łopatki położysz na nim pizzę, jej spód prawie od razu się zapiecze. Tym samym, ciasto nabierze puszystości. Nie musisz martwić się też o zakalec. Jeśli używasz kamienia, masz pewność, że ciasto nie będzie surowe.

Finalnie czeka na Ciebie doskonały efekt: idealnie przypieczoną pizzę o okazałych brzegach. Trafisz tym w gusta nawet tych bardziej wymagających koneserów pizzy.

Kamień do pizzy – rodzaje

Na rynku spotkasz setki modeli kamieni do pizzy. Największą popularnością cieszą się kamienie granitowe. Oprócz tego, zetkniesz się też z kamieniami szamotowymi czy ceramicznymi.

Podobnie możesz znaleźć nowoczesne i designerskie kamienie, do których nic nie przywiera – tzw. non-stick.

Każdy z nich różni się gęstością, wagą czy fakturą powierzchni. Dlatego, zanim podejmiesz decyzję o zakupie, sprawdź wszystkie możliwości.

Kamień granitowy – jeden kamień, wiele korzyści

Pomyśl o najlepszej pizzy, jaką kiedykolwiek jadłeś. Postaraj się poczuć jej smak i aromat. Jeśli chciałbyś uzyskać identyczny lub jeszcze lepszy efekt, potrzebujesz właśnie kamienia granitowego, znajdziesz go w sklepie pastone.pl

Ten rodzaj kamienia posiada naturalne cechy, które umożliwiają nie tylko szybki wypiek pizzy, ale też równomierne rozprowadzenie temperatury do placka. Dodatkowo, kamień granitowy gromadzi i przechowuje w sobie ciepło tak długo, jak to tylko możliwe. Dzięki temu dopieczesz każdą pizzę, niezależnie od grubości ciasta. Tak samo upieczesz na nim chleb czy bułki. Upieczone mięso też będzie pyszne.

Bardzo solidny i masywny – waży nawet do 9 kg. To działa tylko na plus, jeśli chcesz upiec perfekcyjną pizzę.

Osiągnięcie ponadprzeciętnych wyników wymaga wyjścia ponad skalę. Dlatego, akumulacja ciepła w kamieniu granitowym pozwala przekroczyć wszelkie limity narzucane przez piekarniki domowe.

Jeśli potrzebujesz eleganckiej tacy do serwowania przekąsek, granitowy kamień do pizzy sprawdzi się idealnie. Tak samo w roli stolnicy czy krajalnicy. Jego powierzchnię naprawdę trudno jest uszkodzić.  Możesz na nim bez obaw kroić.

Kamień granitowy jest w pełni naturalny. Sprawia to, że w kontakcie z żywnością nie powstaną żadne reakcje chemiczne. A efekty wypieku mogą być porównywalne do tych, które osiąga się w pizzeriach i piekarniach.

Kamień ceramiczny – klasyczne naczynie

Najczęściej spotkasz go w supermarketach lub podrzędnych sklepach z naczyniami i akcesoriami kuchennymi. Dosyć lekki – jego waga mieści się w granicach 4-8kg. Zazwyczaj wykonuje się go sztucznie, z mieszanki cementu i kruszyw. Generalnie, kamienie ceramiczne skutecznie się nagrzewają i oddają ciepło, ale nie są odporne na wysokie temperatury. Dlatego trudno będzie dopiec na nim chleb lub mięso. Pizza na grubym cieście może wyjść z zakalcem.

Co więcej, kamień ceramiczny nie należy do zbyt wytrzymałych naczyń. Po prostu jest dość kruchy. Może pęknąć po pozornie niegroźnych uderzeniach. Przykuwa uwagę potencjalnych klientów swoją niską ceną i ogólną dostępnością.

Pieczesz pizzę tylko od święta? Możesz spróbować użyć ceramiki. Jeśli jednak wymagasz od wypieku najwyższej jakości, lepiej wybierz inny model.

Kamień szamotowy – tylko do pizzy na cienkim cieście

Stosunkowo często spotykany, jednak rzadziej niż kamień granitowy. Kamienie szamotowe wykonuje się z mieszanki krzemionki. Można stosować je zarówno w piekarnikach domowych jak i w profesjonalnych piecach. Zazwyczaj cienkie – zaledwie 2-3 centymetrowe. Mimo to, ważą dość sporo, bo nawet do ośmiu kilogramów. Mówi się, że kamienie szamotowe są wytrzymałe i ognioodporne.

Charakteryzują się również bardzo mocno porowatą strukturą. Przez to musisz liczyć się z trudnościami związanymi z wyczyszczeniem go. Będziesz potrzebował czasu i specjalnej szczoteczki.

Kamień szamotowy nie nadaje się do wypieku pizzy na grubym cieście. Jeśli uwielbiasz mięso z warzywami, postaw na inny model. Na szamocie nie przyrządzisz też chleba czy bułek. No chyba, że chcesz skosztować zakalca.

Kamień non-stick – nowoczesne rozwiązanie

Wraz z rozwojem techniki, powstają coraz to nowe modele naczyń. Ten rodzaj kamienia powstał po to, aby skrócić czas przygotowania kolejnych porcji jedzenia. Przyda się szczególnie tam, gdzie trzeba przyrządzić potrawy dla sporej liczby osób. Jego główną zaletą jest to, że nie musisz go myć po każdym użyciu. Jedzenie nie pozostawia na nim śladu. Wynika to z tego, że ten rodzaj kamienia pokrywa specjalna warstwa non-stick. Sprawia ona, że żywność nie przywiera do jego powierzchni.
Sam kamień nie należy do naturalnych. Dość szybko się nagrzewa, ale też długo się studzi. Niestety, słabo pochłania wilgoć.

Kiedy go używasz musisz zwrócić szczególną uwagę na to, by nie uszkodzić jego tafli ostrymi narzędziami. Jeśli warstwa nieprzywieralna zostanie przerwana, kamień ten straci swoje właściwości. Wypiek pizzy z przyjemności przerodzi się w koszmar.

Kamień do pizzy – trudny wybór

Dowiedziałeś się już, z jakimi kamieniami do pizzy spotkasz się na rynku. Nie zapomnij jednak o drobnych szczegółach, które mogą okazać się bardzo istotne w momencie zakupu idealnego kamienia.

wymiar – jeśli zależy Ci na tym, aby kamień do pizzy był czymś więcej niż elegancką ozdobą Twojej kuchni, musisz sprawdzić, czy się zmieści w Twoim piekarniku. Optymalny rozmiar kamienia do pizzy to 37x35x2. Kupując kamień o takim wymiarze masz pewność, że będzie pasował do praktycznie każdego piekarnika. 

kształt – tradycyjna pizza przybiera wiele form. Od koła, przez kwadraty po… pierogi. Jeśli jesteś amatorem pizzy, na pewno słyszałeś o calzone. Spotkasz też kamienie wolnostojące lub wyposażone w specjalne uchwyty do przenoszenia. To ty decydujesz, który będzie pasował najlepiej do Ciebie, Twojego stylu gotowania i Twojej kuchni.

wytrzymałość – na pewno nie chcesz, aby Twój nowy kamień do pizzy się zniszczył. I to już przy pierwszym użyciu. Kluczowe będą jego odporność na przegrzanie oraz struktura. Lita skała, jak np. kamień granitowy, pęka znacznie rzadziej niż ceramika. I do tego znosi o wiele wyższe temperatury.

grubość– im grubszy kamień, tym lepiej i dłużej trzyma ciepło. Tym samym masz pewność, że do ciasta trafi odpowiednia temperatura. Jednak wraz z grubością kamienia, rośnie też jego waga. Grubsze kamienie potrzebują więcej czasu, aby ostygnąć. 

szybkość pieczenia – czekanie może być denerwujące. Szczególnie, kiedy czekasz na swoją ulubioną pizzę. Dlatego, zanim kupisz wybrany model kamienia do pizzy, koniecznie sprawdź, ile czasu potrzebuje on, aby się nagrzać.

materiał wykonania – jesteśmy tym, co jemy. A jeśli w naszym pożywieniu znajdują się toksyny, wiadomo, jak to może się skończyć. Czasem się zdarza, że ludzie próbują wykonać kamienie do pizzy samodzielnie, w domowym zaciszu. Korzystając często z niewłaściwych materiałów. Przeznaczonych do sektora budowlanego. To błąd, który może nas słono kosztować. Dlatego lepiej od razu kupić taki kamień, który jest przeznaczony do użytku w kuchni.

Kamień do pizzy – używaj go poprawnie

Pizza to nadal jedna z najpopularniejszych potraw na świecie. Prosta w przygotowaniu. Szybka. Można się nią dzielić z przyjaciółmi.

Chcesz piec ją w domu i zostać mistrzem w swoim fachu? Przed Tobą długa droga. Doświadczysz porażek. Potraktuj je jak lekcje. Czasem osiągniesz powalające efekty. Zdarzy się też, że Twój wypiek nie ujrzy dziennego światła. Zmierzysz się z wieloma trudnościami. Przypalone spody, zwęglone dodatki. Pizza, wbrew pozorom, to arcydzieło. Jednak, jeśli odkryjesz w sobie pasję, możesz zajść bardzo daleko wystarczy, że zapoznasz się z tym poradnikiem dotyczącym używania kamienia do pizzy.

Zalety stosowania kamienia do pizzy

Kamień do pizzy to jeden z najpopularniejszych modeli wyposażenia kuchni każdego miłośnika pizzy. Charakteryzuje się dość dużą wagą, bo około 5-6 kg i ogromną wytrzymałością. Jest mniej chropowaty niż jego odpowiednicy z innych materiałów, dzięki czemu można go łatwo umyć. Ciekawostką może być fakt, że granit dłużej się nagrzewa, ale również dłużej magazynuje ciepło, dodatkowo chłonie wilgoć z ciasta, dlatego nadaje się do pieczenia pizzy z cienkim spodem. Można go nawet wykorzystać do pieczenia mięsa, warzyw, a nawet jajek. 

Myśląc o pieczeniu pizzy na kamieniu, pewnie zastanawiacie się, jakie niesie to za sobą korzyści. Jest ich przynajmniej kilka:

  1. Krótki czas pieczenia – dzięki temu, że granit nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, ciasto piecze się od 1 do 3 minut i jest przy tym bardzo chrupiące. Tradycyjna blacha sprawia, że nasze dodatki mogą się spalić, zanim ciasto zostanie upieczone w odpowiedni sposób. 
  2. Pizza nie przywiera do kamienia – blacha ma tę tendencję, że ciasto do niej przywiera, przez co może się łatwo przypalić. Kamień granitowy sprawia, że pizza nagrzewa się równomiernie i łatwo ją z niego zdjąć placek. 
  3. Równomiernie rozprowadzone ciepło – to kolejna zaleta kamienia do pizzy. Ciepło przekazywane jest równomiernie, dzięki czemu ciasto zostanie idealnie upieczone. Chrupiące od spodu ciasto i nieprzesuszona góra to sekret smacznego dania. 
  4. Zapach pizzy jak we włoskiej pizzerii kamień do pizzy sprawia, że ciasto bardzo szybko się ścina i zaczyna rosnąć a zapach przypraw i dodatków unosi się ku górze. 
  5. Wiele możliwości wykorzystania – to jedna z najbardziej przemawiających do mnie zalet. Kamień możemy wykorzystać do przygotowania mięsa, pieczenia jajek lub warzyw. Idealnie nadaje się również do sporządzenia opiekanych ziemniaków. 

Jak widać stosowanie granitowego kamienia do pizzy może mieć wiele pozytywnych aspektów. Warto wiec zastanowić się nad jego zakupem. 

Jak używać kamień do pieczenia pizzy? 

Pamiętajmy, że stosując kamień do pieczenia pizzy, powinniśmy zachować wszystkie zasady bezpieczeństwa.

  • Kamień do pizzy zawsze wkładamy do zimnego piekarnika – By uniknąć ryzyka pęknięcia, należy go wkładać do zimnego piekarnika i dopiero wtedy rozpocząć proces nagrzewania. To bardzo ważne w kontekście odpowiedniego użytkowania tego elementu wyposażenia. Każdy producent określa, przez jaki czas powinno się kamień nagrzewać.
  • Nie dotykamy rozgrzanego kamienia do pizzy – Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury przechodzimy do kolejnej czynności. Pamiętajmy przy tym, by nie dotykać go nawet przez rękawice. Kamień do pizzy granitowy nagrzewa się do wysokiej temperatury, dlatego jest to bardzo niebezpieczne.
  • Używaj łopatki do pizzy – Jeżeli chcesz przełożyć ciasto do piekarnika, należy wykorzystać łopatkę. Najczęściej sprzedawana jest w zestawie z kamieniem, jednak istnieje również możliwość jej późniejszego dokupienia.
  • Pozwól swobodnie ostygnąć kamieniowi do pizzy – Po pieczeniu należy zostawić kamień w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Najczęściej dzieje się to w ciągu kilku godzin. Pamiętajmy jednak by nigdy nie polewać go wodą. To może spowodować jego pęknięcie lub poważne uszkodzenie.
  • Nie używaj detergentów – Czyszczenie zimnego kamienia do pizzy odbywa się za pomocą ściereczki i wody z solą, zalecanych przez producenta. 
  • Nie smaruj kamienia oliwą – Wielu producentów zaleca wykorzystanie oleju w celu zaimpregnowania kamienia, jednak żaden olej nie wytrzyma tak wysokich temperatur przez co kamień będzie nadawał się tylko do wyrzucenia!

Granitowy do pizzy ma wiele ciekawych właściwości, które mogą pozytywnie wpłynąć na smak i aromat przygotowywanych przez nas dań. Z tym elementem wyposażenia kuchni szybko możemy odkryć całkiem nowe możliwości.

Pamiętaj, że dobre narzędzia to połowa sukcesu. Dlatego nie czekaj i wyposaż się w taki kamień do pizzy, który pomoże Ci zawojować świat.

Ostatnia aktualizacja wpisu 2022-09-24

Autor publikacji:

Eliza z obcasywsieci.pl

Od 2012 roku dzieli się wiedzą i pasją z internautami. Pedagog z doświadczeniem oraz ciekawymi przemyśleniami dotyczącymi różnych sfer życiowych. Publikuje na obcasywsieci.pl od 2014

Kliknij na gwiazdkę i oceń!

Średnia ocena / 5. Liczba głowsów:

Poprzedni wpis Znaki zodiaku
Następny wpis Antykoncepcja – metody, rodzaje.