Czas czytania:5 Minuty, 8 Sekundy

Ostatnia aktualizacja wpisu: 2022-10-27

Majeranek to jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych w kuchni polskiej. Jego wyjątkowy aromat jest niezastąpiony podczas przyrządzania wielu dań warzywnych oraz mięsnych. Majeranek można stosować zarówno w postaci suszonej, jak i świeżej. Ta popularna roślina przyprawowa nie ma dużych wymagań uprawowych. Możemy ją więc z powodzeniem posadzić w przydomowym ogródku, a także w balkonowej skrzynce, czy nawet w doniczce na domowym parapecie.

Majeranek to roślina wieloletnia więc raz posadzona przy zachowaniu odpowiedniej pielęgnacji będzie nam służyć przez lata. Majeranek oprócz wartości użytkowej ma również walory dekoracyjne. Jest to bardzo ładna średniej wysokości roślina, na której latem pojawiają się urocze drobne liliowe kwiatki. Będzie ona pasować nie tylko do zakątka ziołowego w ogrodzie czy mini ogródka ziołowego w skrzynkach balkonowych, ale również będzie się bardzo ładnie komponować z wieloma roślinami ozdobnymi. Sprawdź, jak uprawiać majeranek na balkonie i w ogrodzie.

Majeranek- odmiany.

Majeranek ogrodowy (lebiodka majeranek) Origanum majoranum to roślina przyprawowa z rodziny jasnotowatych Lamiaceae. Gatunek ten występuje w stanie dzikim w krajach śródziemnomorskich, w Afryce Północnej oraz zachodniej części Azji. Majeranek jest uprawiany w wielu krajach świata i wykorzystywany jako roślina przyprawowa, lecznicza oraz kosmetyczna.

Majeranek to zielna bylina, która bardzo ładnie się rozkrzewia, ma wzniesione drewniejące u podstawy łodyżki i osiąga wysokość do 50 cm. Cała roślina jest pokryta delikatnymi szarymi włoskami.

Liście majeranku są małe, całobrzegie o eliptycznym lub łopatkowatym kształcie.

Kwiaty rośliny są drobne, wargowate i mogą mieć kolor od białego, poprzez różowy po liliowy. Zebrane są one w główki na szczytach pędów i kwitną od lipca aż do pierwszych jesiennych przymrozków.

Cała roślina jest silnie aromatyczna. Zawiera ona:

  • olejek eteryczny, w którego składzie znajdziemy między innymi borneol, terpinen i terpineol,
  • seskwiterpeny,
  • związki garbnikowe,
  • rutyny,
  • sporo witaminy C.

Ziele majeranku dodawane do potraw lub pite w postaci naparu świetnie wpływa na trawienie, działa antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwbakteryjnie. Naparem z majeranku można również przecierać podrażnioną lub trądzikową skórę.

Wyróżniamy dwie odmiany majeranku:

  • majeranek francuski zwany liściowym, który ma liczne mocno rozgałęzione pędy oraz gęste ulistnienie,
  • majeranek niemiecki zwany kwiatowym, który ma mniej zagęszczone pędy i listki, ale za to bardzo obficie kwitnie.

Majeranek- podstawowe zasady uprawy majeranku:

Uprawa majeranku jest bardzo łatwa. Gatunek ten ma niewielkie wymagania i bardzo obficie plonuje. Nadaje się do sadzenia w ogrodzie oraz w pojemnikach. Możemy go też uprawiać całorocznie w mieszkaniu na parapecie.

Miejsce uprawy majeranku – stanowisko

Majeranek preferuje słoneczne i ciepłe stanowiska. Najlepiej czuje się w miejscach o wystawie południowej oraz wschodniej. Odradza się jego uprawę na stanowisku północnym, ponieważ w cieniu roślina będzie słabo się krzewić i będzie mało aromatyczna.

Jakie podłoże pod uprawę majeranku?

Najlepsze podłoże do uprawy majeranku to lekka, przepuszczalna, próchniczna i dosyć sucha ziemia. Roślina będzie się czuć znakomicie także w podłożu wapiennym.

Unikajmy sadzenia majeranku w ciężkiej zbitej lub bardzo wilgotnej glebie.

W uprawie doniczkowej sprawdzi się klasyczne podłoże ogrodnicze wymieszane z piaskiem w proporcji pół na pół lub specjalne podłoże przeznaczone do uprawy ziół. Nie zapominajmy też o warstwie drenażowej na dnie doniczki oraz kilku otworach opływowych, ponieważ majeranek źle znosi zastoje wody.

W ogrodzie majeranek sprawdzi się doskonale w tak zwanej uprawie mieszanej, czyli po prostu na grządkach pomiędzy warzywami. Olejki eteryczne i garbniki w nim zawarte ochronią nasze warzywa przed wieloma chorobami oraz szkodnikami. Majeranek możemy posadzić pomiędzy takimi warzywami jak marchew, buraki czy cebula.

Odradza się z kolei jego uprawę w pobliżu fasoli, grochu i kapusty. Warto wiedzieć też o tym, że niekorzystne jest sadzenie obok siebie w ogrodzie lub w tym samym pojemniku na balkonie majeranku oraz tymianku, ponieważ rośliny te wzajemnie hamują swój wzrost.

Jak podlewać i nawozić majeranek

Młode rośliny majeranku wymagają umiarkowanego, ale częstego podlewania. Później rośliny rosnące w ogrodzie radzą sobie doskonale nawet z dłuższymi okresami suszy. W uprawie pojemnikowej natomiast konieczne jest umiarkowane podlewanie przez cały sezon.

Majeranek nie wymaga nawożenia. Jeśli gleba w naszym ogrodzie jest bardzo wyjałowiona, to możemy przed jego sadzeniem wymieszać ja z niewielką ilością kompostu liściowego. Z kolei w uprawie pojemnikowej wystarczy 2 razy w ciągu lata zasilić rośliny małą ilością biohumusu.

Jak zbierać majeranek.

Majeranek najbardziej aromatyczny jest przed kwitnieniem, dlatego zbiór większych ilości ziela na suszenie zaleca się w czerwcu. Drugim dobrym momentem na większe zbiory jest czas po przekwitnięciu kwiatów jesienią.

Przez cały sezon możemy oczywiście urywać gałązki majeranku na bieżące potrzeby.

Jak rozmnażać majeranek?

Rozmnażanie majeranku jest bardzo proste. Możemy to zrobić na dwa sposoby:

Majeranek wysiew nasion.

Nasiona można siać wprost do gruntu w ogrodzie lub balkonowej skrzynce w drugiej połowie maja, kiedy minie już ryzyko przygruntowych przymrozków. Nasiona należy lekko wcisnąć w ziemię i podlać. Siewki z kilkoma liśćmi przerywamy lub pikujemy, tak by odległość pomiędzy roślinami wynosiła 20-30 cm. Decydując się na siew nasion wprost do gruntu, warto wysiać majeranek w większej liści. Niestety jego nasiona są mocno narażone na zjedzenie przez ptaki, ponieważ dosyć długo kiełkują. Jeśli chcemy uniknąć tego problemu, wówczas warto wysiać majeranek na rozsadę.
Nasiona majeranku na rozsadę wysiewamy już w marcu lub kwietniu. Możemy to zrobić w domu w skrzynce na parapecie albo w ogrodzie w inspekcie lub tuneliku foliowym. Wtedy nasiona nie zostaną wyjedzone przez ptaki. W drugiej połowie maja młode rośliny majeranku możemy przepikować już na miejsce stałe.

Rozmnażanie majeranku przez sadzonki.

Sadzonki pędowe majeranku pozyskujemy z tegorocznych pędów lipcu lub sierpniu. Usuwamy z nich dolne listki na odcinku kilku centymetrów i umieszczamy końcówki pędów wilgotnym podłożu. Możemy rośliny przykryć folią, co zapobiegnie szybkiemu przesuszaniu się podłoża. Sadzonki ukorzeniamy w jasnym miejscu, ale nie w bezpośrednim silnym promieniowaniu słonecznym. Sadzonki ukorzeniają się zwykle w terminie od 3 do 5 tygodni. Oznaką, że młode rośliny się ukorzeniły, jest wypuszczanie przez nie nowych listków.

Majeranek informacje dodatkowe

Majeranek nadaje się doskonale do długiego przechowywania. Nie zaleca się jednak jego mrożenia, a suszenie, ponieważ zamrożone listki tracą w znacznym stopniu swój aromat. Do suszenia łodyżki majeranku wiążemy w pęczki i wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu. Czas suszenia zależy od temperatury i wilgotności powietrza. Zwykle jednak nie jest dłuższy niż 7 dni. Gdy majeranek jest już całkowicie wysuszony, wówczas delikatnie kruszymy listki do papierowych torebek lub szklanych pojemników (na przykład słoików). Przyprawę przechowujemy w suchym miejscu. Suszony majeranek potrafi zachować swój wyjątkowy aromat i właściwości nawet przez kilka lat.

Wpis dodany przez:

Eliza z obcasywsieci.pl

Od 2012 roku dzieli się wiedzą i pasją z internautami. Absolwent Wyższej Szkoły Ekonomii i Innowacji. Doświadczony pedagog z ciekawymi przemyśleniami dotyczącymi różnych sfer życiowych. Publikuje na obcasywsieci.pl od 2014

Kliknij na gwiazdkę i oceń!

Średnia ocena / 5. Liczba głowsów:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni wpis Dlaczego warto posiadać strategię content marketingową?
Następny wpis Trzy warzywa, które możesz uprawiać na balkonie!