Czas czytania:1 Minuty, 36 Sekundy

Ostatnia aktualizacja wpisu: 2022-10-06

Pieczone jabłko z lodami

pieczone-jablko

Składniki:

  • 0,5 l lodów „PLOMBIR” Pura Vida
  • 4 jabłka
  • 4 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki rodzynek
  • 4 łyżeczki cynamonu

Jabłka myjemy i ścinamy górę wraz z ogonkiem. Wyjmujemy gniazdko nasienne. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy jabłka, a następnie do każdego dodajemy miód, rodzynki i szczyptę cynamonu. Tak przygotowane owoce pieczemy 25 minut. Po upieczeniu, gorące jabłko przekładamy na talerz. Podajemy z kulką lodów, posypanych cynamonem.


Brownie z lodami bakaliowymi:

brownie

Składniki:

  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 25 dag masła
  • 10 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 l lodów „ULTIMATE Bakalia” Pura Vida

Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, stopniowo dodając roztopioną czekoladę. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę wykładamy do formy, posmarowanej wcześniej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku około 35 minut w temperaturze 180°C. Podajemy ciepłe z lodami bakaliowymi.


Gorąca czekolada z lodami

goraca-czekolada

Składniki:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 30 g czekolady gorzkiej (ok. 1/3 tabliczki)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • gałka lodów „Plombir” Pura Vida
  • wiórki gorzkiej czekolady do ozdoby

Mleko oraz śmietankę wlewamy do garnka. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy, gotując na średnim ogniu, aż czekolada zgęstnieje. Rozlewamy do kubeczków, na górę kładziemy jedną gałkę lodów śmietankowych, dla ozdoby posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady.

Polacy jedzą lody głównie latem, podczas gdy np. w USA są one spożywane równie często zimą. Przez lata pokutował u nas mit, że jedzenie lodów zimą jest niezdrowe, a to nieprawda, bo różnica temperatur, a co za tym idzie, również wychłodzenia gardła nie jest tak gwałtowna jak w upalny dzień. Warto spróbować naszych lodowych deserów w okresie Świąt i karnawału, bo to naprawdę proste w przygotowaniu, a sprawdzone i pyszne przepisy – tłumaczy Paweł Kwiatkowski, dyrektor ds. rozwoju firmy Pura Vida sp. z o.o.

Wpis dodany przez:

Eliza z obcasywsieci.pl

Od 2012 roku dzieli się wiedzą i pasją z internautami. Absolwent Wyższej Szkoły Ekonomii i Innowacji. Doświadczony pedagog z ciekawymi przemyśleniami dotyczącymi różnych sfer życiowych. Publikuje na obcasywsieci.pl od 2014

Kliknij na gwiazdkę i oceń!

Średnia ocena / 5. Liczba głowsów:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni wpis Harmonogram przygotowań do wesela
Makijaż Następny wpis Trwały makijaż – jak robić go dobrze?