Czas czytania:2 Minuty, 7 Sekundy

Ostatnia aktualizacja wpisu: 2022-10-06

Ksylitol z kolei jest jednym z naturalnych słodzików, zwanym inaczej cukrem brzozowym. Jego obecność w danym produkcie jest oznaczana przez wprowadzenie do składu oznaczenia E967. Jest to produkt całkowicie bezpieczny, przez co nie ma on ustanowionej maksymalnej dziennej porcji spożycia. Ponadto w badaniach przeprowadzonych w celu potwierdzenia stawianej wyżej tezy stwierdzono, iż ksylitol wytwarza się naturalnie w organizmie człowieka w ilości ok. 15 gram dziennie w wyniku procesów trawienia.

Badania – ksylitol

Badania, które wykazały, iż ksylitol jest całkowicie bezpieczny, wskazały również na jego szczególne właściwości przeciwpróchnicze oraz lecznicze. Cukier brzozowy jest również idealnym produktem w walce z niechcianą płytką nazębną. Ze względu na szczególnie niski indeks glikemiczny – wynosi on zaledwie 8, jest to produkt szczególnie polecany diabetykom. Jego metabolizm w organizmie zachodzi z niewielkim udziałem insuliny, co ma szczególny wpływ na podnoszenie się poziomu cukru we krwi – poziom ten nie podnosi się lub podnosi jedynie w bardzo wolnym tempie.

Właściwości – ksylitol

Właściwości medyczne ksylitolu nie kończą się jedynie na jamie ustnej oraz cukrzycy. Jego stałe spożywanie w diecie korzystnie wpływa na wzrost przyswajalności wapnia ze spożywanych posiłków. Ma to szczególne znaczenie na osób cierpiących na osteopatię lub osteoporozę. Ksylitol dzięki naukowo udowodnionym właściwością poprawia mineralizację kości, co przekłada się na ich wzmocnioną odporność.

Poza właściwościami medycznymi, ksylitol jest idealny dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Cukier brzozowy ze względu na swoją słodkość, która jest niewiele niższa od słodkości zwykłego cukru, stanowi idealny zamiennik. Należy zwrócić również uwagę, że nie kryterium słodkości stanowi o jego szczególnych właściwościach związanych z ułatwieniem dbania o sylwetkę. Głównym kryterium jest znacznie obniżona w stosunku do zwykłego cukru zawartość kalorii. Ksylitol zawiera o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier. W przeliczeniu na gramy, ksylitol będzie miał 2,4 kalorii na gram, gdy zwykły cukier będzie miał już tych kalorii 4. Warto jest więc sięgnąć po naturalny produkt słodzący, który ułatwi nam usunięcie z diety zbędnych kalorii.

Badania przeprowadzone na zwierzętach dowodzą, iż ksylitol dzięki obniżonej zawartości kalorii ma znaczny wpływ nie tylko na łagodzenie objawów cukrzycy. Zmniejsza on również przyswajalność tłuszczów w jamie brzusznej lub, w zależności od organizmu, znacząco ogranicza bądź zapobiega w całości przyrostowi masy ciała przy mocno tłustej diecie.

Warto również zwrócić uwagę na wyjątkowe właściwości regenerujące oraz ochronne ksylitolu. Jego regularne spożywanie pobudza w organizmie produkcję kolagenu, co znacząco opóźnia proces starzenia się skóry. Duża ilość kolagenu w organizmie organiczna proces tworzenia się zmarszczek, dzięki czemu nasza skóra na dłużej pozostanie młoda oraz jędrna. Pobudzenie produkcji kolagenu będzie miało również szczególny wpływ na proces wygładzania już powstałych zmarszczek. Blask skóry zostanie w pełni przywrócony.

Wpis dodany przez:

Eliza z obcasywsieci.pl

Od 2012 roku dzieli się wiedzą i pasją z internautami. Absolwent Wyższej Szkoły Ekonomii i Innowacji. Doświadczony pedagog z ciekawymi przemyśleniami dotyczącymi różnych sfer życiowych. Publikuje na obcasywsieci.pl od 2014

Kliknij na gwiazdkę i oceń!

Średnia ocena / 5. Liczba głowsów:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Makijaż Poprzedni wpis Trwały makijaż – jak robić go dobrze?
Następny wpis 10 razy laseroterapia, czyli na co pomogą lasery
Total
3
Share