Wszystko co warto wiedzieć o kwasach kosmetycznych.

Image

Hydroksykwasy to substancje należące do eksfoliantów chemicznych, czyli środków złuszczających skórę. Posiadają szerokie spektrum działania m.in. regulują odnowę komórkową, zwlększają skuteciność działanie Innych preparatów kosmetycznych,poprawiają produkcję kolagenu l elastyny, działają antybakteryjne, pomagają w usuwaniu przebarwień i blizn potrądzikowych oraz spłycają drobne zmarszczki. Podział hydroksykwasów Alfa- hydroksykwasy (AHA) są otrzymywane są z produktów naturalnie występujących w przyrodzie, m.in. z trzciny cukrowej,mleka oraz owoców. Mogą być również syntetyzowane metodami chemicznymi. Wyróżnia się 7 rodzajów alfa-hydroksykwasów występujących najczęściej w produktach kosmetycznych.

Kwas mlekowy 

Kwas mlekowy (alfa-hydroksypropionowy), który powstaje poprzez fermentację cukru mlekowego oraz innych cukrów przeprowadzoną przez bakterie kwasu mlekowego. Naturalnie występuje w kwaśnym mleku, maślance, jogurcie oraz kiszonych warzywach i owocach. Kwas mlekowy znajduje zastosowanie przy oczyszczaniu twarzy, ponieważ działa złuszczająco,dezynfekująco oraz hamuje rozmnażanie się bakterii. Ponadto nawilża skórę i stabilizuje NMF oraz poprawia strukturę kolagenu. 

Wskazania:

  • nawilżenie skóry 
  • odnowa skóry stany 
  • poprawienie owalu twarzy
  •  blizny,zmarszczki 
  •  przebarwienia 
  • poprawa kolorytu
  •  skóra gruba 
  • skóra trądzikowa 
  • skóra tłusta 

Przeciwwskazania:

  • stany zapalne 
  • stany zakaźne 
  • stany alergiczne 
  • zakażenia bakteryjne
  •  zakażenia wirusowe
  • stosowanie retinoidów (pochodnej witaminy A)
  •  świeże rany, blizny, otarcia,oparzenia
  •  ciąża 
  • skłonność do powstawania bliznowców 
  • zabiegi z krioterapii

Kwas glikolowy

Kwas glikolowy (hydroksyoctowy) otrzymywany jest z trzciny cukrowej, ale znajduje się także w agreście, winogronach i jabłkach. Naturalne preparaty, które zawierają kwas glikolowy są nietrwałe oraz standaryzowane (oznacza to, że ich działanie jest nieprzewidywalne). Kwas ten posiada małą cząsteczkę, więc dobrze przenika przez warstwę rogową naskórka. Jego spektrum działania jest dosyć szerokie: hamuje aktywność enzymów, których zadaniem jest utrzymanie spójności między korneocytami, powoduje rozluźnienie i rozerwanie wiązań komórkowych, pobudza odnowę komórkową, zwiększa syntezę kolagenu oraz rozjaśnia przebarwienia. Ze względu na silne działanie mogą pojawić się liczne działania niepożądane w postaci rumienia, pieczenia czy pęcherzyków, a przy najwyższym stężeniu (70%) może spowodować martwicę naskórka. Jest to kwas o działaniu najsilniej złuszczającym. Wykonuje się go głównie w przypadku bardzo grubych cer, które nie posiadają problemów z naczynkami. Intensywność złuszczenia jest różna wzależności od stężenia i pH danego kwasu. Głównym jego przeznaczeniem jest spłycanie już istniejących zmarszczek oraz prewencja w powstawaniu nowych. Kwas ten na poziomie skóry właściwej pobudza fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny, dzięki temu jest wykorzystywany do spłycania oraz niwelowania blizn głównie potrądzikowych i rozstępów. W przypadku wieloletnich blizn i rozstępów zaleca się połączenie tego kwasu z mikrodermabrazją i falami radiowymi. Ze względu na głębokie złuszczenie sięgające czasami warstwę Malphiego. Zabieg można wykonywać nie częściej niż co 26 nie wykluczając lato ze względu na ryzyko wystąpienia przebarwień

Wskazania:

  • usuwanie przebarwień
  •  trądzik rostkowo
  •  redukcja zmarszczek
  •  spłycenie blizn 
  • poprawienie owalu twarzy
  • poprawa kolorytu skóry

Przeciwwskazania:

  • przyspieszenie odnowy komórkowej
  •  trądzik grudkowy 
  • stany zapalne 
  • stany zakaźne 
  • stany alergiczne 
  • zakażenie bakteryjne 
  • zakażenie wirusowe
  •  stosowanie retinoidów (pochodnej witaminy A)
  •  świeże rany, blizny, otarcia, oparzenia 
  • ciąża 
  • skłonności do powstawania bliznowców

Kwas jabłkowy, kwas maleinowy i cytrynowy

Kwas jabłkowy i maleinowy  (hydroksyetanodikarbiksylowy) – występuje w wielu owocach głównie w jabłkach paskowych większe zastosowanie ma w pielęgnacji domowej niż gabinetowej w porównaniu z innymi kwasami AHA. Kwas jabłkowy jest stosowany w kosmetykach do regulacji pH produktu oraz, w kwaśnym zakresie pH, najlepiej pomiędzy 3 a 4, jako łagodny środek złuszczający, który może być stosowany w niższych stężeniach (zwykle pomiędzy 1-2%) w celu zwiększenia skuteczności innych środków złuszczających AHA, takich jak kwas glikolowy i mlekowy.

Kwas cytrynowy (2-hydroksypropano-1,2,3- trikarboksylowy) występuje w owocach takich jak cytryna roślinne cytrusy ananas a także wypijanie soku z buraków i mleku posiada właściwe typowe dla aha najczęściej stosowany jest jako składnik peelingów rozjaśniających ze względu na silne właściwości rozjaśniające

Wskazania:

  •  likwiduje przebarwienia 
  • zmniejsza plamy 
  • reguluje nadmierne rogowacenie 
  • poprawia owal twarzy skóra szara

Przeciwwskazania 

  • stany zapalne 
  • stany zakaźne
  • stany alergiczne 
  • zakażenia bakteryjne 
  • zakażenia wirusowe s
  • stosowanie retinoidów (pochodnej witaminy A)
  •  świeże rany, blizny ,otarcia, oparzenia
  •  ciąża 
  • skłonności do powstawania bliznowców

Kwas winowy (dihydroksybursztynowy) – występuje w winogronach i winie. Ciekawostką jest to że już ponad 2000 lat temu był powszechnie znany w kosmetyce. Egipcjanki stosowały kompresy z chleba moczonego w winie podobnie dbały o swoją skórę damy dworów królewskich. Współcześnie z powodu swojej słabej mocy częściowo stracił na znaczeniu.

Kwas migdałowy

Kwas migdałowy-w sposób naturalny jest otrzymywany podczas hydrolizy gorzkich migdałów. Występuje także w wiśniach i morelach. Wykazuje właściwości bardzo podobne do kwasu glikolowego, ale jego cząsteczka jest większa.,dlatego też działa łagodniej i wolniej. Dzięki temu jest całkowicie pozbawiony działania drażniącego. Z wszystkich alfa-hydroksykwasów wykazuje najsilniejsze właściwości przeciwbakteryjne, ponieważ budową jest zbliżony do wielu antybiotyków. Hamuje łojotok oraz łagodnie złuszcza naskórek. Może być stosowany praktycznie u każdego, zwłaszcza w przypadku cer problematycznych: mieszanej, wrażliwej,naczyniowej i łojotokowej. Wyciąg ze słodkich migdałów, który jest zawarty w tym peelingu bardzo silnie rozjaśnia i niweluje przebarwienia posłoneczne, hormonalne, a także potrądzikowe. Zabieg jest skuteczniejszy jeżeli wykonamy go w krótkim czasie od powstania danego przebarwienia oraz będzie on przeprowadzony w serii ok. 10 zabiegów w odstępach cotygodniowych. Aby zwiększyć jego skuteczność możemy nałożyć go po uprzednio zrobionej mikrodermabrazji oraz w połączeniu z ampułką i maską wybielającą. Najczęściej stosowany jest 50 procentowy kwas migdałowy ze względu na stopniowe złuszczanie po zabiegu, nie wykluczający pacjenta z codziennej aktywności. Dużą zaletą tego kwasu jest, że można go stosować również latem, ponieważ nie powoduje onnadwrażliwości na promieniowanie UV.

Wskazania:

  •  przebarwienia 
  • trądzik pospolity 
  • zaskórniki
  • krosty zapalne 
  • poprawienie kolorytu
  • odświeżenia

Przeciwwskazania: 

  • stany zapalne
  • stany zakaźne
  • stany alergiczne
  • zakażenie bakteryjne 
  • zakażenie wirusowe 
  • świeże rany, blizny
  •  skóra po depilacji 
  • Ciąża

Kwasy AHA to kwasy rozpuszczalne w wodzie, dlatego w małym stopniu przenikają przez warstwę sebum i tym samym słabiej wnikają w głąb skóry. Ze względu na rozpuszczalność w wodzie są polecane dla skóry suchej szorstkiej czy po opalaniu. W wyższych stężeniach są również pomocne w przypadku cer trądzikowej ale mogą silnie ją podrażnić, ponieważ mają wpływ również na skórę właściwą. Ze względu na mocniejsze działanie, wysokie stężenia kwasów powinny być stosowane tylko w gabinetach dermatologicznych.

Beta- hydroksykwasy (BHA)

Kosmetologii wyróżnia się tylko jeden rodzaj kwasu peder beta-hydroksylowego jest to kwas salicylowy. Jest on pozyskiwany z drzewa różanego, malin, liści senesu, brzozy, kwiatów rumianku oraz kory wierzby. Poza działaniem złuszczającym posiada zdolność przenikania przez sebum i wnikania w głębsze warstwy skóry przez co lepiej oczyszcza pory. Ponadto wnika w głąb mieszków włosowych dzięki czemu jest bardziej skuteczny w leczeniu trądziku. Odblokowuje pory i pomaga zlikwidować zaskórniki. Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Kwas ten nie wysusza skóry dlatego z powodzeniem może być stosowany przy cerze suchej. Jest spokrewniony z aspiryną (kwasem acetylosalicylowym) dlatego może być stosowany w przypadku cery naczynkowej oraz wrażliwej.

Wskazania:

  • poprawia kolor skóry 
  • likwiduje zaskórniki
  • delikatnie rozjaśnia przebarwienia
  • skóra trądzikowa
  • skóra łojotokowa
  • Melasma (ostuda,chloasma) jest jednym z najczęstszych przebarwień występujących głównie u kobiet. Pojawia się najczęściej po 30 roku życia.
  • przebarwienia pozapalne 
  • uszkodzenia posłoneczne
  •  skóra tłusta, mieszana

Przeciwwskazania: 

  • stany zapalne 
  • stany zakaźne 
  • stany alergiczne 
  • zakażenia bakteryjne  
  • zakażenia wirusowe 
  • stosowanie retinoidów (pochodnej witaminy A)
  • świeże rany, blizny, otarcia, oparzenia
  •  ciąża
  •  skłonność do powstawania bliznowców
  •  skóra tuż po depilacji 
  • choroby tkanki łącznej
  •  karmienie piersią

Poli-hydrokwasy (PHA)

Jest to najnowsza generacja kwasów hydroksylowych, z których zastosowanie w kosmetyce znajdują glukonolakton, glukoheptanolakton oraz kwas laktobionowy.

Kwas laktobionowy charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjny mi. Hamuje działanie enzymów przestrzeni zewnątrzkomórkowej naskórka, przez to zapobiega tworzeniu się zmarszczek teleangiektazji oraz wiotczeniu skóry. poprzez pobudzenie syntezy kolagenu, wzmacnia mechanizmy naprawcze, stanowi ochronę przed skutkami działania promieni uchwał. Ma unikalną właściwość wiązania wody i tworzenia na powierzchni skóry żelowego filmu który powoduje że skóra staje się gładka i miękka co wzmacnia ochronną barierę naskórkową. Podobnie jak inne hydro kwasy ma właściwości złuszczające.

Kwas laktobionowy pozbawiony jest właściwości drażniących, może więc być stosowane do pielęgnacji skóry wrażliwej i suchej oraz zmienionej chorobowo np. egzema. Klinicznie kwas laktobionowy znalazł zastosowanie w pielęgnacji zniszczonej słońcem skóry, w zapobieganiu starzenia się skóry, a także w pielęgnacji pozabiegowej np. po peelingach czy laseroterapii. W ostatnich latach wykazano korzystne działanie kwasu laktobionowego w leczeniu niektórych zapalnych chorób skórnych takich jak wyprysk, trądzik różowaty, łojotokowe zapalenie skóry, zaburzenia naczyniowe.

Poli -hydroksykwasy posiadają właściwości kwasów AHA,a ponadto ze względu na większy rozmiar cząsteczki są łagodniejsze przez co nie powodują takich efektów ubocznych jak alfa-hydroksykwasy. Dlatego też można je stosować przy cerze wrażliwej i naczyniowej, a nawet u osób z trądzikiem różowatym czy łuszczycą. Dodatkowymi zaletami kwasów PHA są silne właściwości nawilżające, antyutleniające oraz łagodzące podrażnienia. Kwasy te nie powodują zwiększenia wrażliwości na promieniowanie UV, w odróżnieniu od kwasów AHA, stąd mogą być stosowane również latem.

Kwas azelainowy 

Należy do grupy kwasów karboksylowych, jest to mało drażniący kwas o działaniu średnio złuszczającym. Głównym jego zastosowaniem jest obkurczanie naczyń włosowatych, niwelowanie rumienia, oraz leczenie trądzika różowatego, który ma swoje podłoże na tle naczyniowym. Jest on idealny dla cery wrażliwej z problemami naczyniowymi. Aby uzupełnić i wzbogacić kurację na rozszerzone naczynka możemy do zabiegu dodać ampułki z witaminą c, arniką, wyciągiem z kasztanowca lub miłorzębu japońskiego, które w celu zwiększenia penetracji wtłaczamy przez sonoforezę. Działanie złuszczające powoduje spłycenie drobnych zmarszczek mimicznych zapobiegając przy okazji procesom starzenia się skóry. Kwas ten możemy wykonywać bezpiecznie przez cały rok, lecz w momencie do łuszczenia się skóry należy stosować kremy z wysokim filtrem ochronnym.

Jessner

Jest to roztwór alkoholowy, zawierający kombinację kwasu salicylowego 14%, kwasu mlekowego 14% i rezorcyny 14%. Zawarte w roztworze składowe usuwają zmiany hiperkeratotyczne oraz wykazują działanie złuszczające. Zabieg ten wykonywany jest głównie w celu odmłodzenia i rewitalizacji skóry oraz leczenia trądzika. jego intensywność zależy od sposobu nakładania oraz liczby warstw preparatu nie może natomiast być stosowany u osób, które mają uczulenie na salicylany. Po zabiegu występuje dość duże złuszczenie się naskórka wymagające intensywnego nawilżenia skóry oraz stosowania kremów ochronnych.

Kwas trójchlorooctowy TCA

Jest pochodną kwasu octowego. Stosowany w stężeniach 20– 50%. Stężenie dobiera lekarz, od tego zależy bowiem czy działanie jest powierzchniowe czy głębokie, co przekłada się na późniejszy efekt zabiegu . najczęściej wykorzystuje się stężenie do 35%. Peeling TCA jest najsilniejszym kwasem organicznym stosowanym do zabiegu złuszczania naskórka. Głębokie złuszczanie naskórka uzyskuje się po zastosowaniu kilku warstw preparatu TCA, co powoduje złuszczanie naskórka na całej grubości i penetracje do warstwy brodawkowej skóry właściwej. Po nałożeniu peelingu na skórę dochodzi do koagulacji białek naskórka, co przejawia się powierzchniowym zapaleniem skóry. Następnie powstaje rumień i obrzęk. W ciągu 3– 5 dni, naskórek brązowieje i zaczyna się złuszczać. Po około 2 tygodniach proces złuszczania jest zakończony. Po zabiegu skóra wymaga odpowiedniej pielęgnacji, a w ciągu następnego miesiąca konieczna jest intensywna ochrona przeciw promieniowaniu UV

Niezależnie od kwasu nie należy działać na własną rękę w domu warto skorzystać z usług osób wykwalifikowanych, ponieważ bez wiedzy i sterylności  można wyrządzić sobie krzywdę.  

Kliknij na gwiazdkę i oceń!

Średnia ocena / 5. Liczba głowsów:

Podobne posty

Pako Lorente: Tradycja Wzornictwa i Nowoczesność

W świecie mody występuje coś nieprzeciętnego w powiązaniu wytworności i komfortu, co powoduje, że czujemy się pewni siebie…

ByDodany przez:Eliza z obcasywsieci.pl2024-04-07 10:32

Oczyszczanie twarzy: Twój codzienny rytuał dla zdrowej skóry

Oczyszczanie twarzy: Twój codzienny rytuał dla zdrowej skóry Wielu z nas marzy o pięknej, gładkiej i promiennej skórze.…

ByDodany przez:Eliza z obcasywsieci.pl2024-02-20 11:45

Ostatnie Trendy i Przyszłość Innowacji w Medycynie Estetycznej

Wstęp do innowacji w medycynie estetycznej W ostatnich latach medycyna estetyczna przeżywa prawdziwy renesans. Znacząco zwiększa się zainteresowanie…

ByDodany przez:Eliza z obcasywsieci.pl2024-01-14 16:01

Masło Shea – tajemnica doskonałej pielęgnacji skóry

Masło Shea – czym jest i skąd pochodzi? Masło Shea jest naturalnym produktem pochodzącym z nasion drzewa masłowego,…

ByDodany przez:Eliza z obcasywsieci.pl2024-01-14 16:00

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystko co warto wiedzieć o kwasach kosmetycznych. - Obcasywsieci.pl